Sivut

torstai 13. maaliskuuta 2014

Käsityö koulussa 2013 vol II / Nunohuovutettu huivi

Vuoden 2013 viimeiset koulupäivät olivat 8-9.11.2013. Tuolloin uutena opittavana asiana oli Nunohuovutus.
Nunohuovutuksessa Villan päälle rakennetaan uusi pinta huovuttamalla siihen kiinni erilaisia silkkejä, sifonkejä tai muita harsomaisia kankaita. Kangas ja villa kuidut siis huopuvat yhteen. Valmis nunohuopa on pinnaltaan arvoituksellinen. Jotkut kankaat tai materiaalit tarttuvat hupaan paremmin kuin toiset ja jotkut jäävät hiukan kolmiuloitteisiksi mytyiksi kankana pinnalle. Lopputuloksen arvoituksellisuus luo jännitystä työskentelyyn. Tulos ei ole niinkään riippuvainen huovuttajan taidoista, vaan materiaalien "yhteistyöhalusta". Joskus on vain varauduttava siihen, että valittu kangas ei toimi villan kanssa.

Nunohuovutettavana kohteenani oli siis sifonki huovi. Itse valitsin huivin väriksi mustan ja merinovillojen topsien värit olivat, musta, lila ja aniliinin punainen/pinkki.

Alkutunnelmat tätä tekniikkaa kohtaan eivät itselläni olleet järin suuret. Olin ollut niin innoissani aiemmilla kerroilla tossuja huovutettaessa, että huivin huovutus ei ollut mielestäni kovin kiinnostavaa. Olin nähnyt malleja erilaisista nunohuovutetuista huiveista,eikä mikään oikein vaikuttanut sellaiselta jota olisin itse voinut käyttää.



TYÖN KULKU
Ensin suojataan työpöytä muovilla ja leikataan kuplamuovista huivia n. 10cm suurempi pala. Varsinkin päädyissä tarvitaan kääntämisvaraa.  Sitten levitetään huivi keskelle kuplamuovia ja aloitetaan kuvioiden suunntittelu ja asettelu huivin päälle. 

Hetken luonnostelun jälkeen lähdin villakuidun asetteluun hatara aavistus sommiteltavasta mallista päässäni.




Alkuun villatopseista revitään ja aseteltiin villakuituja sifonki huivin päälle haluttuun asentoon mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. Itse päädyin tekemään tälläisiä pyörylöitä koko matkalle...


 Halusin kuitenkin täyttää myös nuo tyhjät kohdat pyörylöiden reunalla ja näin ollen saada suhteellisen tasaisen huopuneen pinnan, josta itse sifonkihuivi ei juuri erotu. Tähän asettelu osioon aikaa kului mukavat 2,5 tuntia. Huolellisuus ennen kaikkea! :) 

Asettelun jälkeen villat kastellaan kuumalla saippuavedellä toisesta päästä alkaen. Vesi jäähtyy todella nopeasti, joten rullaa työ sitä mukaan kun saat sen kasteltua puukapulan ympärille  yhdessä kuplamuovin kanssa. Kastelun ja rullaamisen jälkeen kieritetään vielä koko komeus froteepyyhkeeseen, jottei se jäähtyisi niin nopeasti. Sitten tätä pötkylää pyritetään pöytää vasten kyynervarsien alla oman vartalon painoa apuna käyttäen. Tätä toistetaan alkuun 200 kertaa. Sitten rulla kieritetään auki, tarkastetaan villojen kiinnittyminen, tarvittaessa korjataan vielä irtonaisia kuvioita. Sitten työ rullataan samalla tavalla toisesta päästä alkaen (käytä jälleen kuumaa vettä, jotta jo jäähtynyt työ lämpenee uudelleen). Ja jälleen rullataan työtä pöytää vasten vähintään 200 kertaa. Sitten työ avataan jälleen ja tarkastetaan huopuminen. Jos työssä jokin kohta ei ole kiinnittynyt kunolla voidaan sitä vielä huovuttaa kiinni pienin pyörivin liikkein sormenpäillä. Lopuksi saippua huuhdellaan pois ja työ ripustetaan kuivumaan.

Tässäpä lopputulos.. Yllätyin itsekkin lopputuloksesta ja olin todella tyytyväinen huiviini. Ja olenpa jo löytynyt sille käyttöäkin pariin kertaan. :)


-Noora-

2 kommenttia: