Luonnostelin luonnoslehtiooni muutamia mahdollisia koristelu vaihtoehtoja ja haaveilin jo valmiista tossuista.
4.-5.10.2013 Päästiin taas asiaan..
Tossujen teko aloitettiin piirtämällä omaa jalkaa apuna käyttäen kaava paperille. Tässä kannattaa tosiaan käyttää kaveria apuna. Kaavaan lisättiin sitten 3 sentin reunat saumavaroiksi. Tällä kaavalla leikattiin kuplamuovista varsinainen kaava, joka sitten tossun saumoja huovutettaessa jäisi tossun sisään ja estäisi tossun pohja- ja pääliosaa huopumasta yhteen.
Kaavan teon jälkeen aseteltiin taas villakerroksia päällekkäin ristikkäin samalla tavalla kuin ensimmäsessä työssä tasohupaa tehdessä. Villaa aseteltiin nyt kaavaa suuremmalle alueelle, kutistumisvaraa jätettiin joka puolelle 3 senttiä. Villa siis revittiin käsin sopivan kokoiseksi, samalla tavalla valmistettiin kaksi tossun pohjaa. Tämän jälkeen samalla tavalla valmistettiin kaksi kantta, jotka olivat kooltaan hieman pohjia pienemmät.
Kun kaikki osat ovat valmiina, aloitettaan huovuttaminen, kastelemalla kuumalla saippua vedellä kaavan alle jäävä alue, jota hierottaan varovasti reunoilta sisäänpäin pyörivin liikkein. Tässä kohtaa on tärkeä varoa kastelesta saumavaroja, jotta sauma huopuu seuraavassa vaiheessa yhteen kannen kanssa.
Pohjan kastelun jälkeen kuivat saumavarat käännettään kuplamuovi kaavan päälle ja tämän päälle asetellaan aiemmin koottu kansi. Tässä kohtaa kaava jää siis työn sisään.
Nyt aletaan huovuttaa saumoja kiinni. Työstä työtä molemmin puolin, huovuttaen saumaa reunalta sisäänpäin suuntaavin pyörivin liikkein pieni alue kerrallaan, huovutusverkkoa apuna käyttäen. Tässä vaiheessa on tärkeää ettei käytä työskennellessä liian kovia otteita, toisin sanoen vältä painamasta voimakkaasti. Liian voimallisesti painaessa syntyy herkästi ns. "kannaksia".
Kun pohjan ja päällisosan huopakerrokset alkavat tiivistyä ja sauma huopuu kiinni, on sauma valmis. Tämän jälkeen huovutetaan toinen tossu samaan pisteeseen.
Tässä kuva jossa sauma näkyy päällä:
Tässä kohtaa nimesin huopatossuni leikkisästi kalakukoiksi, koska ne hupaisasti muistuttivat enemmän jättiläis-kalakukkoja kuin huopatossuja.. :)
Ja toden totta kuvassa näkyy hienoisesti liiallisesta hinkkauksesta syntynyt kannas.. :)
Kun molemmat tossut on saatettu tähän "kalakukko" vaiheeseen on aika leikata suuaukkot tossuihin.
Leikkaa varoen n. 4cm aukko päälisosan huopaan. Varo siis leikkaamasta reikää samalla pohjahuopaan.
Aukon kohta määrää pitkälti syntyvän huopatossun muodon, jos aukko leikataan lähelle kantasaumaa tulee tossuista avokantapää mallaiset. Itse halusin hollannikkaiden malliset huopatossut, joten aukon leikkasin n. 3-4 cn päähän kantasaumasta.
Tässä vaiheessa on hyvä tarkastaa saumakohten vahvuus. Helpoiten se käy kun nostat tossun valoa vasten ja katsot tossun suuaukosta tossun sisään, näkyykö valo läpi jostain kohtdasta. Nämä kohdat joista ns. paistaa päivä läpi vahvistetaan neulahuovuttamalla kuivalla kuidulla.
Nyt aloitetiin tossun todellinen muotoon kutistaminen, Tämä vaihe on toden teolla kovaa työtä. Jälleen käytetään tulikuumaa vesi-saippua-seosta. Itse huovutin vasemman jalan tossun omaa jalkaa apuna käyttäen ja oikean huovutin lestin avulla. Tässä voi siis käyttää lestiä apuna, joa sellainen on saatavilla. Oma jalka vaan siis tossun suuaukosta sisään ja varpaan kärjestä kohti nilkkaa, sekä kantapäästä kohti nilkkaa suuntaavin liikkein tiivistetään ja huovutetaan tossua.
Huovuttettaessa loppu tulos on usein hieman arvoitus, huopumiseen vaikuttaa muun muassa villan mahdolliseen värjäykseen käytetty väri aine, sekä muut käsittelyaineet. Luonnon värinen villa siis huopuu enemmän, nopeammin ja vähemmällä vaivalla kuin värjätty villa.
Kun molemmat tossut on saatu muotoutumaan haluttuun kokoon ja malliin, leikataan suuaukot toisensa mallisiksi. Minun tossuistani toiseen huopui nilkkuri korkuinen varsi, kun taas toisen tossun kantapää ei juuri noussut akillejänteen keskiosaa korkemmaksi. Leikkaisn suuaukot hollannikkaiden muotoa mukaillen.
Leikkaamisen jälkeen huovutin reinoja vielä hieman, jotta leikkauspinta ikään kuin sulkeutui.
Nyt tossut olivat siis oikean kokoiset ja muotoiset. Nyt ne ensin huuhdeltiin lämpimällä vedellä ja viimeiseksi kylmällä vedellä, joka sai villan kuidut sulkeutumaan.
Tässä tossuni nyt ovat!
Aivan ihanat vaikka itse sanonkin ja totisesti yksilölliset! <3
25.-26.10.2013 koulupäivät käytettiin tossujen koristeluun. Olin miettinyt monia vaihtoehtona koristeluun, mm. nirkkoreunan virkkaamista tossujen suuaukolle, nappikoristeita, pientä pitsiliinaa tossujen kylkiin, huovutettua kukka koristetta...
Lopulta päädyin sitten tuohon huovutettuun ruusukkeeseen.
Tässäpä vielä viimeiset kuvat valmiista tossuistani:
Pohjaan lisäsin vielä nimikirjaimeni. Mietinnässä on josko näihin teettäisi ulkokäytön kestävän kumipohjan suutarissa.
-Noora-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti